Πανό Σωτήρα

ΣΩΤΗΡΑ

Η μικρή αγροτική πόλη έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα σύγχρονο Δήμο, διεκδικώντας μια δυναμική θέση στον τουριστικό χάρτη της Κύπρου. Οι παραλίες, τα εξωκλήσια, οι αυθεντικοί άνθρωποι της περιοχής και τα τοπικά προϊόντα που παράγονται είναι μερικοί από τους λόγους που πρέπει να επισκεφθείτε τη Σωτήρα.

ΙΣΤΟΡΙΑ 

Το χωριό χτίστηκε στα Βυζαντινά χρόνια. Αυτό αποδεικνύεται μέσα από τα δεκάδες παρεκκλήσια που βρίσκονται στην περιοχή και στα οποία θα σας ξεναγήσει ο ακούραστος πάτερ Γιώργος Ιωάννου. Επίσης στη Σωτήρα ανακαλύφθηκαν μέσα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές Βυζαντινοί θησαυροί. Σήμα κατατεθέν του Δήμου ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που χτίστηκε τον 12ο αιώνα, δίνοντας στην περιοχή την ταυτότητα μιας «βυζαντινής πόλης».

Παρεκκλήσι Αγίας Θέκλας

Ο αρχικός οικισμός της περιοχής βρισκόταν στην παραλιακή περιοχή της Αγίας Θέκλας αλλά λόγω των πειρατικών επιθέσεων, οι κάτοικοι μετακόμισαν στην ενδοχώρα και έδωσαν στη νέα περιοχή το όνομα του Σωτήρος Χριστού. Σήμερα, η Σωτήρα είναι γνωστή ως μια από τις μεγαλύτερες παραθαλάσσιες πόλεις της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου με ακτογραμμή μήκους πέραν των δύο χιλιομέτρων, με μαγευτικές παραλίες και πεντακάθαρα τιρκουάζ νερά (Αγία Θέκλα, Ποσειδώνας, Κάτερκο, Σειρήνες). Έχει πληθυσμό περίπου 7000 κατοίκους και ανήκει στα περίφημα Κοκκινοχώρια που πήραν το όνομά τους από το πλούσιο εύφορο έδαφος με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα, που συνέβαλε στην ανάπτυξη της γεωργικής καλλιέργειας για την οποία χαρακτηρίζεται η Σωτήρα.Το σημαντικότερο αγροτικό προϊόν της περιοχής είναι το Κολοκάσι Σωτήρας που έχει πιστοποιηθεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας. Προέλευσης.

Κατακόμβη Αγίας Θέκλας

ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παγκύπριο Φεστιβάλ (Κολοκασίου): Πρόκειτια για ένα από τα μακροβιότερα φεστιβάλ του νησιού που επικεντρώνεται στο πιο διάσημο αγροτικό προϊόν της Σωτήρας: το Κολοκάσι. Το Παγκύπριο Φεστιβάλ Κολοκάσι του Δήμου Σωτήρας πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια με μεγάλη συναυλία από Έλληνες καλλιτέχνες. Ταυτόχρονα το κοινό έχει την ευκαιρία να κάνει δωρεάν γευσιγνωσία παραδοσιακών και εναλλακτικών συνταγών με βάση το κολοκάσι από κορυφαίους ντόπιους σεφ. Ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να απολαύσει παραδοσιακές συνταγές κολοκασιού (καπαμάς, γιαχνί και πουλές).

Παραδοσιακό Φεστιβάλ Σωτήρας:Με στόχο την ανάδειξη της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς και λαογραφίας, το φεστιβάλ αυτό πραγματοποιείται στις αρχές Ιουλίου στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα περιλαμβάνει παραδοσιακό γλέντι με συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής, διαγωνισμό ερωτικών δίστιχων και «τσιαττίστα» λαϊκών ποιητών, έκθεση παραδοσιακών επαγγελμάτων και γευσιγνωσία κυπριακών παραδοσιακών εδεσμάτων.

Summer συναυλία της Δημοτικής Ορχήστρας και Χορωδίας Σωτήρας: Η ετήσια summer Η συναυλία της Δημοτικής Ορχήστρας και Χορωδίας Σωτήρας είναι μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σωτήρας, με τη συμμετοχή όλων των Τμημάτων του Δήμου Σωτήρας: Δημοτική Ορχήστρα, Δημοτική Χορωδία, Δημοτικό Χορευτικό Όμιλο και Παιδική Δημοτική Χορωδία και Δημοτική Παιδικός Χορευτικός Όμιλος.

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Το Κολοκάσι Σωτήρας (ρίζα taro-colocasia esculenta) έχει εγγραφεί ως πιστοποιημένο προϊόν με Ονομασία Προέλευσης και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα τοπικά προϊόντα που έχει να επιδείξει η Κύπρος. Ένα υποπροϊόν (μικρότερο και λεπτότερο) είναι οι Πούλες Σωτήρας. Και τα δύο μαγειρεύονται με διαφορετικούς τρόπους και μπορείτε να τα δοκιμάσετε σε όλες τις παραδοσιακές εκδοχές τους στις παραδοσιακές ταβέρνες της Σωτήρας: γιαχνί, κάπαμα και πουλέ τηγανητά με κρασί και κόλιανδρο. Η παλαιότερη αναφορά στο Κολοκάσι στην Κύπρο χρονολογείται από το 1191 μ.Χ., σύμφωνα με την οποία σερβιρίστηκε σε δείπνο για τον εορτασμό του γάμου του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου με τη Βερεγγάρια στο Κάστρο της Λεμεσού (Jeffery, 1926). Ενδεικτικό της σύνδεσης του τόπου με το προϊόν αυτό είναι ότι άρχισε να καλλιεργείται στην Κύπρο πέντε αιώνες πριν από την πατάτα. Σήμερα το Κολοκάσι καλλιεργείται κυρίως στην Επαρχία Αμμοχώστου και ιδιαίτερα στη Σωτήρα. Με πιο απλά λόγια, η Σωτήρα παράγει σήμερα 2000 τόνους κολοκασιού ετησίως, ενώ το 85% της καλλιέργειας κολοκασιού στην Κύπρο προέρχεται από τη Σωτήρα και την ευρύτερη περιοχή. Αξιοσημείωτο για τη βιολογική του αξία, το Κολοκάσι δεν ψεκάζεται καθόλου, σε αντίθεση με άλλα λαχανικά, με αποτέλεσμα να είναι ένα καθαρά βιολογικό λαχανικό. Μπορεί να παραμείνει στο έδαφος για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αλλοιωθεί και να συλλέγεται όποτε το θέλει ο παραγωγός.

Πούλες και Κολοκάσι Σωτήρας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  • Δοκιμάστε το μοναδικό κολοκάσι του Σωτήρα και πουλές Σωτήρας μαγειρεμένα με παραδοσιακό τρόπο, σε μια από τις πολλές γνωστές ταβέρνες της περιοχής.
  • Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα από την παραλία της Αγίας Θέκλας και επισκεφτείτε το γραφικό εκκλησάκι.
  • Να πάτε οπωσδήποτε στο πανηγύρι του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου και στο Κολοκάσι τον Σεπτέμβριο.
  • Κολυμπήστε στην όμορφη, ανανεωμένη παραλία του Ποσειδώνα με άνετες ξύλινες ξαπλώστρες.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΩΤΗΡΑΣ: 5.474 (ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2011)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΚΚΑΣ