Πανό Αγίας Νάπας

Αγία Νάπα πήγαινε κάτω

Αγία Νάπα

Το διάσημο τουριστικό θέρετρο, με τις χρυσαφένιες αμμουδιές και τη θετική ενέργεια είναι ένα μωσαϊκό γεύσεων, μουσικής και πολιτιστικών αναφορών που μαρτυρούν τη μακρά και πλούσια ιστορία και τις παραδόσεις του.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Αγία Νάπα σημαίνει Ιερό Δάσος και το όνομα της περιοχής προήλθε από την εικόνα της Παναγίας της Νάπις (Παναγίας της Νάπις) που βρέθηκε στο μεσαιωνικό μοναστήρι της. Η εικόνα βρέθηκε κρυμμένη σε μια σπηλιά και εικάζεται ότι είχε τοποθετηθεί εκεί για να σωθεί κατά την Εικονομαχία. Τα πρώτα σημάδια ανθρώπινης ζωής στην περιοχή χρονολογούνται στην ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο. Στη σύγχρονη εποχή, οι πρώτοι κάτοικοι της Αγίας Νάπας έφτασαν στα τέλη του 17ου αιώνα από τη Θεσσαλονίκη, για να γλιτώσουν από την επιδημία πανώλης που έπληξε την πόλη τους. Στους επόμενους αιώνες και μέχρι τα σύγχρονα χρόνια, η Αγία Νάπα ήταν ένα γραφικό ψαροχώρι με λίγους κατοίκους. Η τουρκική εισβολή το 1974 και η κατάληψη της Αμμοχώστου, που ήταν το πρώτο και σημαντικότερο τουριστικό θέρετρο του νησιού, άλλαξαν τα δεδομένα. Οι επενδύσεις τελικά επέστρεψαν στην Αγία Νάπα και από το 1980 άρχισε η μαζική και ραγδαία τουριστική της ανάπτυξη.

Μονή Αγίας Νάπας

ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνές Φεστιβάλ: Πραγματοποιείται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, στην πλατεία γύρω από το ιστορικό Μοναστήρι και είναι η πιο δημοφιλής εκδήλωση στην Αγία Νάπα. Στόχος των εορταστικών εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη των ιστορικών, πολιτιστικών και αγροτικών παραδόσεων της περιοχής μέσα από θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, παραδοσιακούς χορούς, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίες καθώς και προϊόντα και εδέσματα. Επίσης στήνονται κιόσκια και εκθέσεις παρουσιάζουν παραδοσιακή λαϊκή τέχνη, όπως ξυλογλυπτική, αργυροχοΐα, υαλοπίνακα, μεταξοπλαστική, δερμάτινα είδη, καλαθοπλεκτική, αγγειοπλαστική κ.λπ.

Μεσαιωνικό Φεστιβάλ: Ένα από τα μεγαλύτερα μεσαιωνικά φεστιβάλ στη Μεσόγειο, το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ λαμβάνει χώρα στην Αγία Νάπα κάθε χρόνο. Ξεκινά το δεύτερο Σάββατο του Οκτωβρίου και διαρκεί οκτώ ημέρες σε μια παραμυθένια ατμόσφαιρα, με σόου, ξυλοπόδαρους και καλλιτέχνες ντυμένους με μεσαιωνικά κοστούμια, συγκροτήματα και χορευτές από όλη την Ευρώπη. Πραγματικά καταπληκτικό!

 Κατακλυσμός (Οι πλημμύρες): Είναι η εορτή της Πεντηκοστής για την Ορθόδοξη Εκκλησία και γιορτάζεται πάντα 50 ημέρες μετά το Πάσχα.

Συμπόσιο Γλυπτικής: Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο έρχονται στο Πάρκο Γλυπτικής της Αγίας Νάπας για να δημιουργήσουν τα γλυπτά τους που εμπλουτίζουν την υπάρχουσα συλλογή.

Summer Πολιτιστικός: Σε εβδομαδιαία βάση διοργανώνονται μουσικοχορευτικές παραστάσεις, αφιερώματα, εκθέσεις και χειροτεχνίες του Pentagram. (Μάιος-Σεπτέμβριος).

Αναλάμπες: Κάθε Παρασκευή η κυπριακή παράδοση αναβιώνει στις γειτονιές της Αγίας Νάπας, με τους καθιερωμένους «Ανάλαμπες». (Μάιος-Σεπτέμβριος).

Πολιτιστικός Χειμώνας/Χειμώνας: Περίπατοι Μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις που αντλούν τα θέματά τους από την κυπριακή παράδοση. (Νοέμβριος-Μάιος).

Πασχαλινές εκδηλώσεις: Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους της πόλης, ενώ το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, πριν την Αναστάσιμη Λειτουργία, ανάβει μεγάλη φωτιά (Λαμπρατζιά) στο προαύλιο της εκκλησίας για να κάψει άγαλμα Ιούδας. Το Πάσχα Sunday και τη Δευτέρα διοργανώνονται διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις από τον Δήμο, στην κεντρική Πλατεία.

Μεσαιωνικό Φεστιβάλ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Παρά την οικιστική ανάπτυξη, εξακολουθούν να υπάρχουν γεωργικές εκτάσεις που καλλιεργούν κυρίως πατάτες και πρώιμα λαχανικά όπως αγγούρια και ντομάτες.

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  • Δείτε την πρώτη ανατολή και δύση του ηλίου της Ευρώπης από το Κάβο Γκρέκο. Η εμπειρία είναι μαγευτική.
  • Περπατήστε στα όμορφα πεζοδρόμια δίπλα στη θάλασσα.
  • Ένα από τα «instagramable» μέρη της Αγίας Νάπας είναι το Πάρκο Γλυπτικής το ηλιοβασίλεμα.
  • Επισκεφθείτε το νέο hot spot της Μεσογείου, τη Μαρίνα της Αγίας Νάπας και τα εκπληκτικά εστιατόρια της.
  • Κάντε μια βόλτα στο λιμάνι της Αγίας Νάπας το βράδυ. Το θέαμα είναι μαγευτικό.
  • Απολαύστε κυπριακά πιάτα, φρέσκο ​​ψάρι και διεθνείς γεύσεις στα εκατοντάδες εστιατόρια της περιοχής.
  • Κολυμπήστε στην παραλία Nissi, την 4η καλύτερη παραλία της Ευρώπης σύμφωνα με το Trip Advisor.
  • Πηγαίνετε στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ το δεύτερο Σάββατο του Οκτωβρίου και ζήστε μια παραμυθένια εμπειρία που θα θυμάστε.

Λιμανάκι

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑ: 3,212 (ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2011)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΝΝΕΤΤΟΥ