Πανό Μουσείων

Μουσείαπήγαινε κάτω

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ – ΠΡΩΤΑΡΑΣ

Μουσείο Αγίας Άννας

Στο κέντρο του Παραλιμνίου βρίσκεται μια αρχαία βυζαντινή εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Άννα. Κηρύχθηκε μουσείο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων το 1985 και περιλαμβάνει πολύ ενδιαφέροντα εκκλησιαστικά εκθέματα. Εκτός από την εκκλησία του μουσείου, υπάρχουν άλλες δύο εκκλησίες γύρω από την πλατεία της πόλης, αφιερωμένες στον Άγιο Γεώργιο.

Διεύθυνση: Πλατεία Παραλιμνίου. Τηλ: +357 99 416 618. Ώρες λειτουργίας: 8.00-11.00 εκτός Sundays

Παραδοσιακό Σπίτι

Αυτό το παραδοσιακό σπίτι χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής καθώς και της παραδοσιακής τέχνης και ζωής της Κύπρου. Κάνοντας μια βόλτα στο σπίτι, οι επισκέπτες μπορούν να μελετήσουν τις ρίζες της κυπριακής παράδοσης, να εξοικειωθούν με το λαϊκό και να εντρυφήσουν στις ασχολίες των κατοίκων.

Διεύθυνση: Αγίας Μαρίνας 5, Παραλίμνι. Τηλ: +357 23 741 826. Ώρες λειτουργίας: 7.30-15.00

Παραδοσιακό Σπίτι

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ

Μουσείο Υποβρύχιας Γλυπτικής MUSAN

Ο διάσημος Βρετανός γλύπτης, Jason deCaires Taylor, δημιούργησε ένα μοναδικό «δάσος» με 93 έργα τέχνης τοποθετημένα στον βυθό της θάλασσας. Εμπνευσμένος από τη φύση, ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης προσεγγίζει την τέχνη ως μέρος του περιβάλλοντος στο οποίο ενσωματώνει τα έργα του. Έτσι, φτιάχνει τα γλυπτά του από αδρανή υλικά, με ουδέτερο pH, ώστε να μην επηρεάζουν αρνητικά το μέρος που τοποθετούνται. Αντίθετα, με την πάροδο του χρόνου προσελκύουν τη θαλάσσια ζωή, εμπλουτίζοντας έτσι τη βιοποικιλότητα της περιοχής στην οποία τοποθετούνται. Παράλληλα, βέβαια, προσφέρουν ένα μαγικό θέαμα στους επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να περιηγηθούν στον υπέροχο βουβό κόσμο που δημιούργησε φορώντας μάσκα και αναπνευστήρα. Το Υποβρύχιο Μουσείο βρίσκεται 200 ​​μέτρα από την ακτογραμμή της παραλίας «Περνέρα» στην Αγία Νάπα και είναι η τελευταία δημιουργία του Jason deCaires Taylor, με μόλις ένα χρόνο ύπαρξης. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε τις γνώσεις και τις δεξιότητές του ως γλύπτης, θαλάσσιος οικολόγος, υποβρύχιος φωτογράφος και εκπαιδευτής καταδύσεων για να δημιουργήσει μοναδικά έργα τέχνης, που ανταποκρίνονται στο χώρο και συμβάλλουν στον εμπλουτισμό της θαλάσσιας ζωής.

Διεύθυνση: Παραλία Περνέρα, Αγία Νάπα. Τηλ: +357 97 707 792.

Ώρες Λειτουργίας: 9.00-17.00 www.musan.com.cy

Μουσείο Υποβρύχιας Γλυπτικής MUSAN

Δημοτικό Μουσείο Θάλασσας

Η σημασία της Θάλασσας στην ιστορία της Κύπρου, από την παλαιοντολογική εποχή μέχρι σήμερα, αναδεικνύεται από αυτό το σύγχρονο μουσείο που φέρει το όνομά του. Μέσα στη μεγάλη συλλογή αρχαιολογικών και φυσικών θαλάσσιων εκθεμάτων ξεχωρίζει το «Kyrenia II», πιστό αντίγραφο του αρχαίου ναυαγίου των Κλασικών χρόνων. Το αρχικό σκάφος βρίσκεται στο κατεχόμενο κάστρο της Κερύνειας. Το μουσείο εκθέτει επίσης ένα πιστό αντίγραφο του παπύρου, ένα πρωτόγονο σχέδιο, που μετέφερε μια πέτρα οψιανού στο Αιγαίο το 9000 π.Χ. Κατά τη διάρκεια της summer, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο υπαίθριο αμφιθέατρό του.

Διεύθυνση: Λεωφόρος Κριού Νερού 14, Αγία Νάπα. Τηλ: +357 23 816 366. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 9.00-15.00, Τρίτη έως Παρασκευή 9.00-17.00, Σάββατο 9.00-14.00. Sunday: Κλειστό. thalassamuseum.org.cy

Δημοτικό Μουσείο Θάλασσας

Thalassa Marine Life

Δημοτικό Μουσείο Τορναρίτη – Πιερίδη Μέσα στο Δημοτικό Μουσείο Θάλασσας, στον ημιυπόγειο όροφο, στεγάζεται το πρώτο στο είδος του μουσείο στην Κύπρο με εκθέματα που σχετίζονται με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του θαλάσσιου. Στο Μουσείο εκτίθενται, μεταξύ άλλων, απολιθωμένα όστρακα, σφουγγάρια, κοράλλια, αμμωνίτες και αρχαία στοιχεία της Ύστερης Κρητιδικής Περιόδου (130 έως 65 εκατομμύρια χρόνια), απολιθωμένα ψάρια της Τριαδικής και Κρητιδικής περιόδου (220 έως 65 εκατομμύρια χρόνια), απολιθωμένα οστρακοειδή και ψάρια που βρέθηκαν σε διάφορα μέρη της Κύπρου και όχι μόνο.

Διεύθυνση: Λεωφόρος Κριού Νερού 14, Αγία Νάπα. Τηλ: +357 23 816 366. thalassamuseum.org.cy

Thalassa Marine Life

Διεθνές Πάρκο Γλυπτικής

Διεθνές Πάρκο Γλυπτικής Σε μια θαμνώδη και πετρώδη έκταση 20,000 τ.μ. , ξετυλίγει έναν υπαίθριο πολιτιστικό χώρο, όπου περισσότεροι από 50 καταξιωμένοι γλύπτες, από την Κύπρο και τον κόσμο, δημιούργησαν και εγκατέστησαν τα έργα τους. Κάθε χρόνο τα εκθέματα εμπλουτίζονται μέσω της διοργάνωσης του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής. Η πανοραμική θέα στη θάλασσα και η ομορφιά του τοπίου συμπληρώνουν και αναδεικνύουν την ομορφιά των έργων, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό σκηνικό. Αυτή είναι η ιδανική τοποθεσία για έναν χαλαρό περίπατο μέσα από αμέτρητα γλυπτά και τοπικά ενδημικά φυτά, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την εκπληκτική θέα ως φόντο, ειδικά κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος. Διεύθυνση: Διασταύρωση Λεωφόρων Κάβο Γκρέκο και Κριού Νερού. Τηλ: +357 23 816 307. Ώρες Λειτουργίας: Ανοιχτό από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου.

Διεθνές Πάρκο Γλυπτικής

ΔΕΡΥΝΕΙΑ

Λαογραφικό Μουσείο Δερύνειας

Ένα παλιό αρχοντικό διαμορφώθηκε σε μια πιστή αναπαράσταση ενός παραδοσιακού κυπριακού σπιτιού, αποτυπώνοντας τις συνήθειες, τα έθιμα και τις ασχολίες των κατοίκων του. Εκτός από τον εξοπλισμό ενός παραδοσιακού κυπριακού σπιτιού, μπορεί κανείς να δει και τα γεωργικά εργαλεία που χρησιμοποιεί μια παραδοσιακή αγροτική οικογένεια της περιοχής.

Διεύθυνση: Δημήτρη Λιπέρτη 2, Δερύνεια. Τηλ: +357 23 102 771. Ώρες λειτουργίας: Καλοκαίρι: Δευτέρα – Σάββατο εκτός αργιών 9.00 – 13.00 & 15.00 -18.00 Χειμώνας: Δευτέρα – Σάββατο εκτός αργιών 9.00 – 13.00 &15:00 -17.00

Λαογραφικό Μουσείο Δερύνειας

Υπαίθριο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Παραδοσιακής Χειροτεχνίας (συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση)

Βρίσκεται απέναντι από το Λαογραφικό Μουσείο και ουσιαστικά ολοκληρώνει την αφήγηση της ιστορίας και της λαϊκής τέχνης του τόπου. Στο εσωτερικό υπάρχουν ξεχωριστοί εκθεσιακοί χώροι με παραδοσιακά επαγγέλματα όπως ξυλουργοί, επιπλοποιοί, ράφτες, μεταλλουργοί, οικοδόμοι, λιθουργοί, ψαράδες, αγρότης κλπ. Στους ημιυπαίθριους εκθεσιακούς χώρους του εκτίθενται παραδοσιακά αντικείμενα όπως: θεριζοαλωνιστική μηχανή, αλωνιστής και άλλα εργαλεία αλωνισμού, αγγεία, μυλόπετρες, πέτρινες γούρνες κ.λπ. Στο χώρο πραγματοποιούνται επίσης πολιτικοί γάμοι και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Διεύθυνση: Δημήτρη Λιπέρτη 3, Δερύνεια. Τηλ.: +357 23 811 000. Ώρες λειτουργίας: Καλοκαίρι: Δευτέρα – Σάββατο εκτός αργιών 10.00-13.00 & 15.00-18.00. Χειμώνας: Δευτέρα – Σάββατο εκτός αργιών 9.00-13.00&15.00-17.00.

Το Υπαίθριο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Παραδοσιακής Χειροτεχνίας

ΣΩΤΗΡΑ

Μουσείο ΕΟΚΑ

Αγώνας 1955-59 Ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία είναι μια από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Στο Μουσείο Αγώνα της ΕΟΚΑ Σωτήρας θα δείτε μεταξύ άλλων το αυτοκίνητο με το οποίο δραπέτευσαν από το Κατάστημα οι αγωνιστές Ανδρέας Κάρυος, Φώτης Πίττας, Χριστάκης Τρυφωνίδης και Φρίξος Δημητριάδης με αρχηγό τον Γαβριήλ Πέρο. Ο χώρος του Μουσείου είναι πιστό αντίγραφο των κέντρων κράτησης στα οποία κρατούσαν Βρετανούς Κύπριους μαχητές. Στην τοποθεσία υπάρχουν μηχανές κατασκευής βομβών, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα ηρώων της ΕΟΚΑ και παλιά αντικείμενα όπως ξύλινα κουτιά που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση όπλων και γραφομηχανών. Διεύθυνση: Οδός Σωτήρος, Σωτήρα Ώρες Λειτουργίας: Μόνο κατόπιν ραντεβού με τον πατέρα Γεώργιο καλώντας στο +357 99 567 463.

 

Εκκλησιαστικό Μουσείο Σωτήρας

Το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου είναι μια πετρόκτιστη εκκλησία, χτισμένη στη θέση ενός πρώην παρεκκλησίου. Στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της τοποθεσίας, μπορεί κανείς να βρει σπουδαίους θρησκευτικούς θησαυρούς, όπως ιερές εικόνες, παλαιά έντυπα Ευαγγέλια, λειτουργικά βιβλία, σταυρούς και άλλα. Τα σημαντικότερα εκθέματά του είναι το ξύλινο αντιμόνιο του 16ου αιώνα μ.Χ. και η τοιχογραφία του Αγίου Ελπιδοφόρου του 12ου αιώνα μ.Χ. Διεύθυνση: Αγίου Γεωργίου 1, Σωτήρα Ώρες Λειτουργίας: Μόνο κατόπιν ραντεβού με τον πατέρα Γεώργιο καλώντας στο +357 99 567 463 ή τον πατέρα Κωνσταντίνο στο +357 99 851 974.

Εκκλησιαστικό Μουσείο Σωτήρας

ΑΥΓΟΡΟΥ

Εθνογραφικό Μουσείο Αυγόρου – Ίδρυμα Πιερίδη

Ένα παλιό σπίτι, σπάνιο δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της περιοχής, μετατράπηκε σε μουσείο πλούσιας τοπικής παράδοσης.

Διεύθυνση: Καρυών 52, Αυγόρου, Τηλ: +357 23 923 340 Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα–Παρασκευή 8.30-13.30, Τετάρτη–Πέμπτη 16.00-18.00, Σάββατο 9.00-13.00.

Εθνογραφικό Μουσείο Αυγόρου – Ίδρυμα Πιερίδη

ΦΡΕΝΑΡΟΣ

Μουσείο Αλευρόμυλου Χατζηγιώρκη

Σε αυτό το μουσείο, η παράδοση και η άυλη πολιτιστική κληρονομιά που περιστρέφονται γύρω από τις διαδικασίες αλευροποιίας και ζύμωσης αναβιώνουν μέσα από οπτικές εγκαταστάσεις και τη ζωντανή εμπειρία δημιουργίας φρέσκου ψωμιού. Η ξενάγηση είναι διαδραστική και ζωντανή, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τον πέτρινο μύλο που αλέθει το σιτάρι, καθώς και να ζυμώσουν και να ψήσουν ψωμί.

Διεύθυνση: Φώτη Πίττα 80, Φρέναρος. Για να διευθετήσετε την επίσκεψη σας καλέστε στο +357 23 821 945.

Μουσείο Αλευρόμυλου Χατζηγιώρκη

Μουσείο Φώτη Πίττα

Ένας από τους σημαντικότερους ήρωες της ΕΟΚΑ, ο Φώτης Πίττας, καταγόταν από τον Φρέναρος και το σπίτι του στο χωριό έχει μετατραπεί σε Μουσείο το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε.