Πανό Δερύνειας

Δερύνεια πήγαινε κάτω

ΔΕΡΥΝΕΙΑ

Τα τελευταία χρόνια η μικρή ιστορική πόλη της Δερύνειας βιώνει τη δική της αναγέννηση. Η επίσκεψη είναι απαραίτητη για να θαυμάσετε τους θρησκευτικούς θησαυρούς της, να γευτείτε τα τοπικά της προϊόντα και να γνωρίσετε τα έθιμα και τη φιλοξενία των κατοίκων της.

Η δημοτική αγορά Δερύνειας

ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι πρώτοι κάτοικοι της Δερύνειας εγκαταστάθηκαν στην αρχαιότητα και κατά μια εκδοχή ήταν Έλληνες από την αρχαία πόλη Γερηνία της Πελοποννήσου, που έφτασαν εδώ μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου. Η Γερηνία ήταν η πρωτεύουσα του Βασιλείου του περίφημου και συνετού βασιλιά Νέστορα τον οποίο ο Όμηρος αποκαλεί Γερίνιον λόγω της καταγωγής του. Αν και είναι ιστορικά επιβεβαιωμένο ότι η Δερύνεια βρίσκεται σε αυτό το μέρος εδώ και 700 χρόνια, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία, πολλά από τα οποία βρίσκονται στα κατεχόμενα και στην Ουδέτερη Ζώνη, μαρτυρούν ότι η ιστορία της είναι πολύ μεγαλύτερη. Η τουρκική εισβολή του 1974 μετέτρεψε τη Δερύνεια σε φυλάκιο με οδόφραγμα που χώριζε τους κατοίκους της από τις κατεχόμενες περιουσίες τους. Το 75% του δήμου βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, δηλαδή σχεδόν όλη η καλλιεργήσιμη γη και η παράκτια ζώνη.

Λαογραφικό Μουσείο

ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 Παγκύπριο Φεστιβάλ Φράουλας: Το σημαντικότερο αγροτικό προϊόν της Δερύνειας έχει την τιμητική του στη Γιορτή Φράουλας που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, στο γήπεδο της Αναγέννησης. Στην τοποθεσία μπορείτε να δοκιμάσετε όλα τα παράγωγα της φράουλας, από μαρμελάδα μέχρι λικέρ και να διασκεδάσετε με μουσική και χορό.

Φεστιβάλ Φολκλόρ: «Το Τζιβέρτι της Δερύνειας» Διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, εναλλάξ με τη Γιορτή της Φράουλας, στα Μουσεία και την πλατεία της εκκλησίας της Παναγίας. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ λειτουργούν βιωματικά εργαστήρια παρασκευής ψωμιού, σκουριών, μακαρονιών, χαλούμι, αναρής, μαρμελάδας φράουλας, λικέρ και παγωτού. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν μαθήματα καλαθοπλεκτικής, κατασκευής καρεκλών και άλλων χειροτεχνιών. Το βράδυ το Φεστιβάλ κλείνει με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ο Δήμος Δερύνειας φημίζεται για τις φράουλες του, αλλά δεν είναι το μοναδικό τοπικό προϊόν, αφού στην περιοχή καλλιεργούνται και πατάτες, καρπούζια και λαχανικά.

Παγκύπριο Φεστιβάλ Φράουλας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  • Μην φύγετε από τη Δερύνεια χωρίς να δοκιμάσετε τις νόστιμες φράουλες της. Επίσης, αγοράστε τα υποπροϊόντα τους, όπως μαρμελάδα φράουλα.
  • Στη Δερύνεια θα βρείτε μοναδικά εστιατόρια που σερβίρουν οφτό κλέφτικο αλλά και νόστιμους κυπριακούς μεζέδες.
  • Επισκεφτείτε τη Δημοτική Αγορά κάθε Σάββατο πρωί για να βρείτε όλα τα είδη φρέσκων φρούτων και λαχανικών και όχι μόνο, που πωλούνται απευθείας από τους παραγωγούς.
  • Η κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου είναι πόλη σύμβολο για την Κύπρο και τον αγώνα της για απελευθέρωση. Μπορείτε να το δείτε από την Άποψη Αμμοχώστου.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ: 8,000 (ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2011)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: ΑΝΔΡΟΣ Γ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ