Αξιοθέατα

Αξιοθέαταπήγαινε κάτω

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ – ΠΡΩΤΑΡΑΣ

Άγιοι Σαράντα

Μια φυσική σπηλιά κρυμμένη στο δάσος του Φανού και σχηματισμένη σε εκκλησάκι. Πάνω από το σπήλαιο υπάρχει πέτρινος τρούλος, με αγιογραφίες που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα. Το εσωτερικό του, χωρίς εικονοστάσια ή τοιχογραφίες, περιέχει μόνο δύο εικόνες σε τρίποδα και μερικά στασίδια. Το εκκλησάκι βρίσκεται στην κορυφή του λόφου του Δάσους Φανού, και προσφέρει ανεμπόδιστη θέα στο πανέμορφο τοπίο.

Άγιοι Σαράντα

Η πλατεία με τις τρεις εκκλησίες

Η μεγαλύτερη πλατεία με εκκλησίες στην Κύπρο, βρίσκεται στην καρδιά του Παραλιμνίου όπου συναντώνται τρεις εκκλησίες. Οι δύο εκκλησίες είναι αφιερωμένες στον Άγιο Γεώργιο και η τρίτη, που είναι αφιερωμένη στην Αγία Άννα, έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Η πλατεία με τις τρεις εκκλησίες

Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης στο Κάβο Γκρέκο

Στην καρδιά της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Κάβο Γκρέκο, αυτό το κέντρο άνοιξε το 2017 για να αναδείξει τον φυσικό πλούτο της χερσονήσου και να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις απειλές για το οικοσύστημα της περιοχής και τις προσπάθειες διατήρησης. Το σύγχρονο, φιλικό προς το περιβάλλον Το κτίριο περιλαμβάνει κέντρο υποδοχής, κατάστημα με σουβενίρ, εκθεσιακούς χώρους (με οπτικούς και ηχητικούς οδηγούς που εξηγούν τα διαφορετικά οικοσυστήματα της παράκτιας περιοχής και της θάλασσας), τρία ενυδρεία (όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα από κοντά) και ένα καφέ. Τηλ: +357 23 814 412 Ώρες λειτουργίας: Ανοιχτά καθημερινά 7.30 - 15.00 εκτός Σαββατοκύριακου και αργιών

Σπήλαιο Κύκλωπα

Σύμφωνα με το μύθο, εδώ βρήκε καταφύγιο μια οικογένεια από τους Κύκλωπες που είχε πέσει σε θαλασσοταραχή. Για να φτάσετε στην τοποθεσία με τα πόδια, ακολουθήστε το μονοπάτι της φύσης που ξεκινά από την παραλία Κόννος και κατηφορίστε 30 μέτρα προς τη θάλασσα. Ωστόσο, μπορείτε να πάτε και με αυτοκίνητο, αν και ο δρόμος είναι αρκετά ανώμαλος. Η περιοχή προσφέρεται για καταδύσεις αλλά και για παρατήρηση της φύσης. Σε αυτό το φυσικό σπήλαιο έχουν βρεθεί ίχνη ανθρώπινης παρουσίας που χρονολογούνται από την προνεολιθική περίοδο. Η περιοχή είναι επίσης σημαντικό καταδυτικό σημείο, ενώ πιστεύεται ότι εδώ χτίστηκε το ιερό της «Αφροδίτης της Ακραίας» και καταγράφηκε κατά τα ταξίδια του Έλληνα γεωγράφου, φιλοσόφου και ιστορικού Στράβωνα στο νησί.

 Ανεμόμυλοι Παραλιμνίου

Ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της περιοχής είναι οι ανεμόμυλοι που είναι διάσπαρτοι στην περιοχή και ξεπερνούν τους 1000. Άρχισαν να εμφανίζονται στις αρχές του 20ου αιώνα ενώ στις μέρες μας ο Δήμος Παραλιμνίου αποφάσισε να τους επισκευάσει και να συντηρήσει σταδιακά για να τους αναδείξει την αγροτική ζωή στην περιοχή.

Ανεμόμυλοι Παραλιμνίου

Λίμνη Παραλιμνίου

Ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Κύπρου, αυτή η φυσική υφάλμυρη λίμνη γεμίζει με βρόχινο νερό κάθε χρόνο. Εδώ φύονται σπάνια είδη χλωρίδας, ενώ εδώ βρίσκουν καταφύγιο και σπάνια είδη πανίδας, όπως το ενδημικό νερόφιδο Natrix Cypriaca που στις μέρες μας είναι προστατευόμενο είδος. Μεταξύ των πτηνών της περιοχής είναι και ο Vanellus Spinosus (Πελλοκατερίνα) που φωλιάζει μόνο στην Κύπρο και την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, φλαμίνγκο έρχονται στη λίμνη, και δημιουργούν ένα όμορφο θέαμα.

Λίμνη Παραλιμνίου

Λιμάνι Αγίου Νικολάου

Ένα γραφικό λιμανάκι που βρίσκεται στην περιοχή της Περνέρας πήρε το όνομά του από το γαλανόλευκο ξωκλήσι που δεσπόζει από πάνω του και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Πολιούχο των ναυτικών. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν έναν καφέ με θέα τη θάλασσα καθώς βλέπουν ψαροκάικα να περνούν.

Ναυάγια Liberty και Nemessis

Για τους λάτρεις των καταδύσεων, το ναυάγιο Liberty βρίσκεται απέναντι από την παραλία Βρυσούδια και 650 μέτρα από την ακτή. Πολύ κοντά, σε μικρότερο βάθος, βρίσκεται το ναυάγιο Nemessis. Τα δύο σκάφη βυθίστηκαν από τον Δήμο Παραλιμνίου για να δημιουργήσει τεχνητό ύφαλο ενώ η πρόσβαση είναι δυνατή από τον Άγιο Νικόλαο ή την Αγία Τριάδα σε περίπου 10 λεπτά.

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ

Πάρκο μεσογειακών φυτών, κάκτων και παχύφυτων

Σε μια επέκταση του Πάρκου Γλυπτικής, έχει δημιουργηθεί ένα μοναδικό Πάρκο Μεσογειακών φυτών, κάκτων και παχύφυτων. Από το 2015 τα φυτά, οι κάκτοι και τα παχύφυτα άρχισαν να φυτεύονται από τον Δήμο Αγίας Νάπας και εμπλουτίζονται συνεχώς. Στόχος είναι η δημιουργία της μεγαλύτερης συλλογής κάκτων και παχύφυτων στη Μεσόγειο. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχουν φυτέψει 10,000 φυτά τα οποία μαζί με την υπέροχη υπερυψωμένη θέα δημιουργούν ένα πανέμορφο τοπίο. Μια βόλτα στο πάρκο το ηλιοβασίλεμα είναι απαραίτητη. Διεύθυνση: Διασταύρωση Λεωφόρων Κάβο Γκρέκο και Κριού Νερού. Τηλ: +357 23 816 307. Ώρες λειτουργίας: Ανοιχτό από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου

Γέφυρα Καμάρα

Ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο μέρος στην Αγία Νάπα. η φυσική γέφυρα που σχηματίζεται από βράχους σε μια συγκεκριμένη περιοχή του Κάβο Γκρέκο. Δεν είναι τυχαίο ότι ονομάζεται Γέφυρα των Εραστών καθώς πρωταγωνιστεί σε αμέτρητα στιγμιότυπα, ειδικά νεόνυμφων ζευγαριών. Ανάλογα με τη θέση του ήλιου, τα χρώματα του βράχου και της θάλασσας, αλλάζει συνεχώς, δίνοντας στο μέρος μια εντελώς διαφορετική όψη. Μια επίσκεψη για να δείτε αυτή τη γέφυρα θα πρέπει να είναι στην κορυφή της λίστας σας, καθώς είναι πραγματικά μαγική και τόσο ρομαντική. Τα παρακάτω μνημεία βρίσκονται σε διάφορα σημεία στο λιμάνι της Αγίας Νάπας.

Γέφυρα Καμάρα

Το Μνημείο του Ψαρά

Ένα γλυπτό που απεικονίζει έναν ψαρά να φτιάχνει τα δίχτυα του τοποθετήθηκε στο λιμάνι για να θυμίσει στους ανθρώπους την προέλευση του τόπου. Πριν από την τουρκική εισβολή του 1974, η Αγία Νάπα ήταν ένα μικρό ψαροχώρι του οποίου οι κάτοικοι ζούσαν από το ψάρεμα. Το γλυπτό έχει διαστάσεις 1.90×0.90 μέτρα και φιλοτεχνήθηκε από τον διάσημο Κύπριο γλύπτη Φίλιππο Γιαπάνη.

Το Μνημείο του Ψαρά

Το Μνημείο του Αγρότη

Άλλο ένα γλυπτό του Φίλιππου Γιαπάνη που δημιουργήθηκε για να τιμήσει τους αγρότες που μαζί με τους ψαράδες στήριξαν οικονομικά τη ζωή στην περιοχή. Το γλυπτό, που βρίσκεται στο κέντρο της Αγίας Νάπας, έχει ύψος 1.85 μέτρα και απεικονίζει τον αγρότη με παραδοσιακή φορεσιά.

Το Μνημείο του Αγρότη

Το γλυπτό του Ίκαρου

Στον παραλιακό πεζόδρομο της Αγίας Νάπας, ο μυθικός Ίκαρος υποδέχεται τους επισκέπτες. Το έργο του Κύπριου γλύπτη Πανίκου Σπανού, με ύψος 3.6 μέτρα και κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι, αντανακλά τα χρώματα του ουρανού και της θάλασσας, συνδέοντας το τοπίο με τη μυθολογία.

Το γλυπτό του Ίκαρου

Αγροικία

Πώς ήταν η ζωή στην Κύπρο τον 19ο αιώνα και πώς έμοιαζε ένα παραδοσιακό σπίτι μιας αγροτικής οικογένειας; Η Αγροικία, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Αγίας Νάπας, λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο. μια αυθεντική αναπαράσταση της εποχής με όλα τα αγροτικά εργαλεία και οικιακά σκεύη, έπιπλα, αργαλειό, κεντήματα και διακοσμητικά. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη.

Αγροικία

Γένη Αγίας Νάπας

Αποτίοντας φόρο τιμής στην πρώτη οικογένεια που εγκαταστάθηκε στην Αγία Νάπα από τη Θεσσαλονίκη στα τέλη του 17ου αιώνα, δημιουργήθηκαν τρία γλυπτά που απεικονίζουν έναν άνδρα, μια γυναίκα και ένα παιδί στην καρδιά της πόλης, φιλοτεχνημένα από τον τοπικό γλύπτη Φίλιππο Γιαπάνη.

 

ΔΕΡΥΝΕΙΑ

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αμμοχώστου

Το Πολιτιστικό Κέντρο Κατεχόμενης Αμμοχώστου φιλοξενεί αντικατοχικές εκδηλώσεις και ημερίδες ενημέρωσης του Δήμου για το Κυπριακό. Ο χώρος στεγάζει επίσης μια μόνιμη έκθεση φωτογραφίας.

Διεύθυνση: Ευαγόρου 35, Δερύνεια. Τηλ: +357 23 740 860. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 7.30-16.30. Σάββατο: 9.30-16.30. Κλειστό Sunday.

Άποψη Αμμοχώστου

Το αστεροσκοπείο βρίσκεται στην ταράτσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Κατεχόμενης Αμμοχώστου, από όπου μπορεί κανείς να δει την κατεχόμενη πόλη της με κιάλια, η οποία είναι γνωστή ως «πόλη-φάντασμα». Οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν και η ζωή σταμάτησε τον Αύγουστο του 1974 μετά τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής.

Άποψη Αμμοχώστου

Μνημείο Ηρωικά Πεσόντων, Δολοφονημένων και Αγνοουμένων 1974

Αφιερωμένο στους Δερύνειους που βρίσκονται στη μακρά λίστα με τους πεσόντες, δολοφονημένους και αγνοούμενους από την τουρκική εισβολή του 1974, το μνημείο φιλοτέχνησαν οι καλλιτέχνες Μάρω Παρτζήλη και Θύμιο Πανούρια. Η Δερύνεια μετρά τέσσερις νεκρούς, δύο νεκρούς και εννέα αγνοούμενους. Το μνημείο βρίσκεται στην οδό Ηρώων και Πάφου, δίπλα στο Θεματικό Πάρκο και το Αμφιθέατρο του Δήμου.

Μνημείο Ηρωικά Πεσόντων, Δολοφονημένων και Αγνοουμένων 1974

Μνημείο Παύλου Λιασίδη

Ένας από τους σημαντικότερους λαϊκούς ποιητές της Κύπρου, ο Παύλος Λιασίδης, με 14 ποιητικές συλλογές και 8 θεατρικά έργα στο ενεργητικό του, τιμάται στο ομώνυμο πάρκο της Δερύνειας. Στην περιοχή αυτή στεγάζεται προσωρινά η προτομή του, μέχρι την απελευθέρωση του κατεχόμενου χωριού του, της Λύσης, όπου και θα μεταφερθεί στο εφικτό.

Μνημείο Δημητράκη Χριστοδούλου

Ο ήρωας της Δερύνειας σκοτώθηκε στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-59) σε ενέδρα Άγγλων αποικιοκρατών. Η ενέδρα του μαχητή είχε στηθεί κοντά στο χωριό Ποταμίτισσα στην περιοχή της Πιτσιλλιάς. Προς τιμή του ήρωα, στην Κεντρική Πλατεία της Δερύνειας υψώθηκε προτομή με την επιγραφή «πολέμησε και έπεσε για την ελευθερία και η μνήμη του έμεινε για πάντα στον κόσμο».

Δημοτική Αγορά αγροτικών προϊόντων

Κάθε Σάββατο, οι ντόπιοι έρχονται στην υπαίθρια αγορά για να αγοράσουν τα φρούτα και τα λαχανικά τους απευθείας από τους παραγωγούς. Στην τοποθεσία θα βρείτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά από τοπικούς παραγωγούς καθώς και παραγωγούς από όλη την Κύπρο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Στη Δημοτική Αγορά της Δερύνειας θα βρείτε φρέσκα παραδοσιακά προϊόντα όπως μαρμελάδες, χαλούμι και αναρή, χωριάτικα ψωμιά, παξιμάδια και κυπριακές παραδοσιακές πίτες καθώς και φρέσκους ξηρούς καρπούς, παστελάκι, σουτζιούκο, παλουζέ, φρέσκα αυγά, βιολογικά προϊόντα ακόμα και φυτά.

Δημοτική Αγορά αγροτικών προϊόντων

ΣΩΤΗΡΑ

Μνημείο Χριστοδούλου

Η Χριστοδούλα και το μακρύ ταξίδι της για άσυλο, έγινε παγκύπριο σύμβολο του αγώνα των καρκινοπαθών. Έχοντας υποβληθεί σε μαστεκτομή, η 65χρονη Χριστοδούλα έφυγε από το Βαρώσι κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και κατέληξε, μετά από πορεία 16 χιλιομέτρων, να αναρρώνει κάτω από μια πορτοκαλιά στη Σωτήρα. Κάθε χρόνο διοργανώνεται στην Κύπρο η «Πορεία Χριστόδουλας» σε ανάμνηση του ταξιδιού της και της μάχης της με τον καρκίνο. Η πόλη της Σωτήρας την τίμησε με ένα μνημείο στο σημείο όπου άφησε την τελευταία της πνοή και τη φιγούρα της σμίλεψε ο διάσημος Κύπριος γλύπτης Φίλιππος Γιαπάνης.

Μνημείο Χριστοδούλου

ΑΥΓΟΡΟΥ

CyHerbia Botanical Park & ​​Labyrinth

Με εννέα υπέροχους θεματικούς βοτανικούς κήπους, ένα δάσος με εκατοντάδες κυπαρίσσια που σχηματίζουν το σχήμα της Κύπρου και έναν λαβύρινθο 2000 τ.μ., το πάρκο είναι μια διασκεδαστική εμπειρία για όλη την οικογένεια. Το μονοπάτι ανάμεσα στους θάμνους της λεβάντας είναι σχεδιασμένο για διαλογισμό ή απλώς για να απολαύσετε το άρωμα και το χρώμα της λεβάντας ενώ περπατάτε στο πάρκο.

Διεύθυνση: Λεβάντα, Αυγόρου, Τηλ: +357 99 915 443 Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Sunday 10.00-18.00

CyHerbia Botanical Park & ​​Labyrinth

ΛΙΟΠΕΤΡΙ

Αχύρωνας – Μνημείο ΕΟΚΑ

Ήρωες Ένας παλιός πέτρινος αχυρώνας έμελλε να γίνει μέρος της ηρωικής θυσίας τεσσάρων αγωνιστών της ΕΟΚΑ (1955-1959): του Ανδρέα Κάρυου, του Φώτη Πίττα, του Ηλία Παπακυριακού και του Χρήστου Σαμαρά.

Ποταμός Λιοπέτρι

Ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Κύπρου είναι αυτό το φυσικό «φιορδ» που περιβάλλεται από μια προστατευόμενη φυσική βραχώδη παραλία. Όλη η περιοχή αυτή τη στιγμή ανακατασκευάζεταιnovaμε στόχο τη δημιουργία μονοπατιών στη φύση και ένα αλιευτικό καταφύγιο για τον ελλιμενισμό αλιευτικών σκαφών και σκαφών αναψυχής. Όλες οι εργασίες εξωραϊσμού γίνονται με γνώμονα τη διατήρηση του φυσικού τοπίου, καθώς η περιοχή βρίσκεται απέναντι από δασικό πάρκο που εντάσσεται στο δίκτυο Natura2000.

Ποταμός Λιοπέτρι

ΔΑΣΑΚΗ ΑΚΝΧΑΣ

Μνημείο Προσφύγων

Ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στους πρόσφυγες. Πρόκειται για ένα γλυπτό σε σχήμα σκηνής με αγάλματα μέσα, τα οποία παραπέμπουν στη σκηνή που ήταν η πρώτη εκκλησία της κοινότητας.

Μνημείο Προσφύγων