Πανό Eccl

Εκκλησιαστικά και Αρχαιολογικά Μνημεία πήγαινε κάτω

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ – ΠΡΩΤΑΡΑΣ

Παλιά Εκκλησία Αγίου Γεωργίου

Βρίσκεται στην πλατεία στο κέντρο του Παραλιμνίου. Μια μαρμάρινη επιγραφή αποκαλύπτει ότι ο σημερινός ναός «ανεγείρεται εκ θεμελίων» το 1859, στη θέση παλαιότερου βυζαντινού ναού από τον οποίο σώθηκαν τμήματα και ενσωματώθηκαν στον νεότερο. Η τοιχογραφία του Αγίου Γεωργίου Δρακοντοκτόνου γεμίζει ολόκληρο το τύμπανο του τυφλού τόξου στον βόρειο τοίχο και οι εικόνες χρονολογούνται στον 19ο αιώνα. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο φιλοτεχνήθηκε το 1869 από τον ξυλογλύπτη Παρασκευά Αλαγιώτη.

Παλιά Εκκλησία Αγίου Γεωργίου

Προφήτης Ηλίας

Σε έναν απότομο βράχο, λίγα μέτρα μακριά από την καρδιά του Πρωταρά, βρίσκεται αυτό το πετρόκτιστο, βυζαντινού ρυθμού παρεκκλήσι. Για να το επισκεφτείς πρέπει να ανέβεις 153 σκαλιά, αλλά η θέα που κάποτε στην κορυφή αξίζει σίγουρα. Το εκκλησάκι είναι ορατό από όλη την περιοχή, ειδικά τη νύχτα που είναι φωτισμένο.

Προφήτης Ηλίας

 Παναγιώτισσα

Αυτό το παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Παναγία, χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και έχει ανακαινιστεί πλήρωςnovated φέτος. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης, ήρθαν στο φως αρχαιότητες της ελληνιστικής περιόδου που αναφέρονται στον τελευταίο βασιλιά της Σαλαμίνας Νικοκρέοντα και τη βασιλεία του αυτοκράτορα Ηράκλειτου, καθώς και τα θεμέλια αρχαίου basilica που χρονολογείται στον 6ο αιώνα μ.Χ. Βρέθηκαν επίσης τα οστά του πατέρα Ζαχαρία, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, μαρτύρησε από τους Οθωμανούς στα τέλη του 17ου αιώνα. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και χτίστηκε στα ερείπια παλαιότερης εκκλησίας και οικισμού που καταστράφηκαν κατά την Τουρκοκρατία. Κατά την εκ νέουnovaμε τα έργα, χτίστηκε ένα μικρό σπίτι ακριβώς δίπλα στην εκκλησία και δημιουργήθηκε χώρος για διάφορα ζώα και πουλιά, όπως χελώνες και παγώνια. Η εκκλησία βρίσκεται στην οδό Παναγίας, 300 μέτρα από τη λεωφόρο Πρωταρά.

Άγιοι Ανάργυροι

Κοντά στο Κάβο Γκρέκο βρίσκεται αυτό το γραφικό παρεκκλήσι αφιερωμένο στους Αγίους Αναργύρους – Κοσμά και Δαμιανό – που χτίστηκε τη δεκαετία του 1950. Η παράδοση ξεκινά από ένα σπήλαιο που βρίσκεται εκεί κοντά και πιστεύεται ότι ασκήτευαν σε αυτό οι Άγιοι Ανάργυροι. Η θέα προς τη θάλασσα κάνει την τοποθεσία μαγευτική ενώ στο ηλιοβασίλεμα θα απολαύσετε μια από τις πιο όμορφες απόψεις.

Άγιοι Ανάργυροι

Αγία Τριάδα

Σε έναν γραφικό κολπίσκο, 3 χιλιόμετρα μακριά από το Παραλίμνι και δίπλα στο ομώνυμο αλιευτικό καταφύγιο, βρίσκεται αυτό το μικρό γαλανόλευκο ξωκλήσι. Το εσωτερικό του αποτελείται από ένα απλό εικονοστάσι με λίγες εικόνες. Οι ψαράδες της περιοχής μαζί με τους περαστικούς κρατούν πάντα αναμμένα τα κεριά μπροστά από τις εικόνες.

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ

Μεσαιωνική Μονή Αγίας Νάπας

Το πετρόκτιστο θρησκευτικό μνημείο βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Νάπας και είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της περιοχής. Τα υπόγεια ευρήματα μαρτυρούν την ύπαρξη χριστιανικής κοινότητας από τον 11ο αιώνα, αλλά το πρώτο τμήμα του ναού χτίστηκε επί Φραγκοκρατίας (13ος-14ος αιώνας). Ολόκληρο το μοναστήρι – που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο – ολοκληρώθηκε τον 15ο αιώνα. Το όνομα Αγία Νάπα υπολογίζεται ότι δόθηκε πριν από το 1366, όταν σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε σε μια σπηλιά από έναν κυνηγό η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Ο σκύλος του κυνηγού ήταν αυτός που βρήκε το άνοιγμα της σπηλιάς και καθώς μπήκε μέσα άρχισε να γαβγίζει επίμονα. Ο κυνηγός πήγε να τον αναζητήσει στη σπηλιά και ανακάλυψε την εικόνα που έδωσε το όνομά της στο Μοναστήρι και σε ολόκληρο το χωριό. Διεύθυνση: Πλατεία Αγίας Νάπας. Τηλ: +357 23 722 584 & +357 99 274 036. Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 9.30-21.00

Μεσαιωνική Μονή Αγίας Νάπας

Αρχαίοι Τάφοι Μακρονήσου

Η νεκρόπολη της Μακρονήσου αποτελείται από 19 λαξευτούς τάφους, ένα μικρό ιερό και ένα αρχαίο λατομείο. Το μνημείο, όπως μαρτυρούν τα κτερίσματα που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές, χρονολογείται στην ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο. Η νεκρόπολη αποτελεί ένδειξη ύπαρξης αρχαίου οικισμού στην περιοχή και αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών για τα ελληνικά ταφικά έθιμα της εποχής. Οι νεκροί τοποθετούνταν σε πήλινες σαρκοφάγους που αρχικά καλύφθηκαν με τρία επίπεδα κεραμίδια. Σήμερα, μια από τις σωζόμενες πήλινες σαρκοφάγους, μαζί με μερικά από τα κτερίσματα εκτίθενται στο Δημοτικό Μουσείο Thalassa στην Αγία Νάπα. Διεύθυνση: Μακρόνησος, δυτική Αγία Νάπα. Τηλ: +357 23 816 300. Ώρες Λειτουργίας: Ανοιχτά Καθημερινά 9.00-17.00.

Αρχαίοι Τάφοι Μακρονήσου

Αρχαιολογικός Χώρος Υδραγωγείου

Το αρχαίο Υδραγωγείο χρονολογείται από την πρώτη ρωμαϊκή περίοδο και αρχικά αναστηλώθηκε από τους Φράγκους την εποχή που χτίστηκε το Μεσαιωνικό Μοναστήρι. Ήταν σε χρήση μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, μέχρι που το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανέλαβε τη συντήρηση και την αναστήλωσή του. Το νερό της πηγής καταλήγει στο Μοναστήρι, όπου αφού περάσει κάτω από το λεγόμενο «Ιδιωτικό σπίτι» μέσα στη Μονή, αναβλύζει μέσα από μια κεφαλόποδη βρύση που παριστάνεται από μαρμάρινο κεφάλι αγριογούρουνου. • Παλαιοντολογικό Σπήλαιο Οι πρώτες παλαιοντολογικές ανασκαφές στο σπήλαιο της Αγίας Νάπας ξεκίνησαν το 2000 και έχουν αποκαλύψει σημαντικές πληροφορίες για τα ενδημικά θηλαστικά της Κύπρου, τους νάνους ιπποπόταμους (μικρός Φανούριος) και τους ελέφαντες (Είφας Κύπριοι).

ΔΕΡΥΝΕΙΑ

Εκκλησία της Αγίας Μαρίνας

Πολύ σημαντικό μνημείο βυζαντινής κληρονομιάς, πιθανολογείται ότι χτίστηκε τον 12ο αιώνα. Είναι ένα βυζαντινό κτίσμα με τρούλο και αποτελείται από δύο συνδεδεμένες εκκλησίες ίδιου μεγέθους που επικοινωνούν με περάσματα. Είναι απομονωμένο στα χωράφια περίπου τρία χιλιόμετρα ανατολικά της Δερύνειας σε μια μικρή κοιλάδα που κάποτε ήταν κατάφυτη και έμοιαζε με μικρό παράδεισο. Σήμερα έχει σιωπήσει, βρίσκεται στη νεκρή ζώνη που ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Ανήμερα της εορτής του Αγίου, στις 17 Ιουλίου κάθε χρόνο, οι πιστοί, συνοδευόμενοι από στρατιωτική φρουρά των Ηνωμένων Εθνών, πηγαίνουν εκεί για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία και να προσευχηθούν.

Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου (Γενισέως της Θεοτόκου)

Η παλιά εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία βρίσκεται στο κέντρο της Δερύνειας και παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Η κατασκευή του χρονολογείται στα τέλη του 15ου ή στις αρχές του 16ου αιώνα. Καθώς ο πληθυσμός αυξανόταν, επεκτάθηκε με δύο νέους καλούντες. Μια πλάκα στον τοίχο αναφέρει ότι το έργο ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 1727. Στο εσωτερικό, ο ναός κοσμείται με ένα όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο που χρονολογείται από το 1911. Φιλοξενεί εικόνες του 18ου αιώνα, ίσως και παλαιότερες.

Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου (Γενισέως της Θεοτόκου)

Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου (Άγιος Γεώργιος)

Στην κεντρική πλατεία της Δερύνειας δεσπόζει το παλιό εκκλησάκι βυζαντινού ρυθμού, που χρονολογείται από τον 15ο έως τον 16ο αιώνα. Στο εσωτερικό του θα δείτε ένα υπέροχο ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο που χτίστηκε τον 16ο αιώνα. Σε μεγάλη τοιχογραφία απεικονίζεται και ο Άγιος Γεώργιος έφιππος, πλαισιωμένος από μικρές εικόνες από το μαρτύριό του. Το δυτικό τμήμα του ναού είναι μια προσθήκη, η οποία είναι άγνωστο πότε κατασκευάστηκε.

ΣΩΤΗΡΑ

Εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Λόγω των πρόσφατων ανασκαφών που δείχνουν ότι ο ναός χτίστηκε σε μεγαλύτερη παλαιοχριστιανική εκκλησία του 4ου με 5ου αιώνα, πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής. Η σημερινή μορφή του ναού, μονόκλιτη θολωτή στέγη με τρούλο, είναι αποτέλεσμα επισκευών που έγιναν τον 16ο αιώνα. Οι τοιχογραφίες του χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα και το καμπαναριό του, με πλούσια λιθόγλυφα, χρονολογείται στον 19ο αιώνα.

Παρεκκλήσι του Αγίου Μάμα

Αυτό το όμορφο παρεκκλήσι του 16ου αιώνα είναι μονόκλιτος ναός με τρούλο γαλλοβυζαντινού τύπου. Διακοσμήθηκε με τοιχογραφίες της ίδιας περιόδου, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν άνfortunaκαταστράφηκε. Ωστόσο, σώθηκαν τρεις σημαντικές δεσποτικές εικόνες: του Χριστού, της Παναγίας και του Αγίου Μάμα του 1754, έργα της Ζωγραφικής Σχολής της μονής του Αγίου Ηρακλείδιου.

Παρεκκλήσι του Αγίου Μάμα

Άγιος Γεώργιος Χορτακιάς

Ο ναός είναι σταυροειδής με τρούλο και χτίστηκε στις αρχές του 12ου αιώνα. Ηνωμένα ΈθνηfortunaΤελευταία, μόνο λίγες από τις τοιχογραφίες του έχουν διασωθεί. Την εποχή που χτίστηκε υπήρχε ο οικισμός Χορτάκια, οι κάτοικοι του οποίου είχαν καταφύγει στη Σωτήρα μετά από επιδρομές πειρατών στην ακτογραμμή.

Άγιος Γεώργιος Χορτακιάς

Παναγία Χορδακιώτισσα

Η εκκλησία και το μοναστήρι χρονολογούνται από τα τέλη του 12ου αιώνα. Ωστόσο, στις μέρες μας σώζονται μόνο το καθολικό της μονής, μερικά κελιά και πηγάδι. Ο ναός είναι μονόχωρος με τρούλο και διακοσμήθηκε με τοιχογραφίες από τις οποίες σώζονται μόνο λίγα ίχνη, όπως η Παναγία σε τύπο προσευχής. Δύο εικόνες προέρχονται από την εκκλησία. του Χριστού και της Παναγίας Οδηγήτριας του 16ου αιώνα και της Παναγίας Χορδακιώτισσας του 1853, έργα της σχολής του Ιωάννη Κορνάρου από την Κρήτη. Σε περιόδους ανομβρίας οι κάτοικοι έκαναν περιφορά με τις εικόνες που θεωρείται βροχοποιός.

Παρεκκλήσι της Αγίας Θέκλας

Δίπλα στη θάλασσα βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Θέκλας, όπου βρέθηκαν τα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής εκκλησίας με ψηφιδωτά που έχουνfortunaκαταστράφηκε. Η Αγία Θέκλα, που χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, λειτουργούσε ως γυναικείο μοναστήρι και πολλές φορητές εικόνες της έχουν αγιογραφηθεί στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα. Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, μετά τη Θεία Λειτουργία, ο ιερέας ρίχνει τον σταυρό στη θάλασσα για να τον φέρουν πίσω οι κολυμβητές. Αυτό το όμορφο μικρό εκκλησάκι σίγουρα αξίζει να το επισκεφτείτε ειδικά το ηλιοβασίλεμα.

Παρεκκλήσι της Αγίας Θέκλας

Κατακόμβη Αγίας Θέκλας

Δυτικά της Αγίας Θέκλας υπάρχει υπόγειος λαξευμένος ναός, πιθανότατα αρχαίος τάφος, ο οποίος μετατράπηκε σε ναό στη μεσοβυζαντινή περίοδο ή στα χρόνια της Φραγκοκρατίας, δεδομένου ότι υπάρχει εγχάρακτος σταυρός γύρω από το παρεκκλήσι. Ο ηγούμενος Γιώργος Ιωάννου θα σας ξεναγήσει σε αυτούς τους υπέροχους βυζαντινούς θησαυρούς Τηλ: +357 99 567 463.

Κατακόμβη Αγίας Θέκλας