Πανό Αχερίτου

Αχερίτου – Βρυσούλλες πήγαινε κάτω

ΑΧΕΡΙΤΟΥ – ΒΡΥΣΟΥΛΕΣ

Με τον πυρήνα του χωριού Αχερίτου να καταλαμβάνεται από Τούρκους εισβολείς το 1974, οι κάτοικοί του διώχθηκαν από το χωριό τους. Έτσι δημιουργήθηκε ο οικισμός του Αγίου Γεωργίου Αχερίτου, όπου μαζί με τον οικισμό Βρυσούλες αποτελούν σήμερα κοινότητα.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Πάρκο

Το χωριό Αχερίτου καταλήφθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα στις 31 Αυγούστου 1974 και οι κάτοικοί του κατέφυγαν σε ένα εργοστάσιο για τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Στη συνέχεια χτίστηκε ο προσφυγικός συνοικισμός του Αγίου Γεωργίου Αχερίτου για να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες, δημιουργώντας έτσι μια νέα κοινότητα που διατηρούν την επιθυμία να επιστρέψουν στο χωριό τους. Σήμερα ο Άγιος Γεώργιος Αχερίτου μαζί με τον οικισμό Βρυσούλες, που ανήκει στις Βρετανικές Βάσεις, αποτελούν κοινότητα.

Εκκλησία της Παναγίας Σουρμελά

ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παιδικό Φεστιβάλ: Διοργανώνεται κάθε χρόνο στις αρχές Δεκεμβρίου στην κεντρική πλατεία της κοινότητας με δράσεις για τα παιδιά της κοινότητας.

Εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου: Κάθε χρόνο, 40 μέρες μετά το Πάσχα, γιορτάζεται η Ανάληψη του Χριστού και η κοινότητα κάνει μεγάλο πανηγύρι στην πλατεία του χωριού.

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η γεωργία είναι η κύρια ασχολία των κατοίκων, η καλλιέργεια εσπεριδοειδών, λαχανικών, δημητριακών και ελιών.

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  • Απολαύστε έναν κυπριακό μεζέ σε μια από τις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής.
  • Επισκεφθείτε την πλατεία της πόλης και δοκιμάστε τον τοπικό κυπριακό καφέ σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία.
  • Επισκεφθείτε το παιδικό φεστιβάλ τον Δεκέμβριο κάθε χρόνο.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΧΕΡΙΤΟΥ: 3.000 (ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2011)

ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΟΥΝΑ