ABOUT CYPRUSgo bottom

Η ιστορία της Κύπρου εν συντομία

Πολλοί και διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν περάσει από την Κύπρο κατά τη διάρκεια των αιώνων όμως κανένας από αυτούς δεν ήρθε για διακοπές. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ήρθαν είτε για να κυριαρχήσουν είτε για να λεηλατήσουν το νησί για τους πολύτιμους πόρους του, όπως ο χαλκός και το ελαιόλαδο.

Ωστόσο, άφησαν πίσω τους μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που τη συναντάμε σε πολλά μέρη ιστορικού ενδιαφέροντος που είναι διάσπαρτα σε όλο το νησί. Η Κύπρος, ως το σταυροδρόμι ηπείρων και εμπορικών δρόμων αποτέλεσε ελκυστικό σημείο στρατηγικής σημασίας για πολλούς από τους κατακτητές της.

 

Η Κύπρος γίνεται Ελληνική

Η Κύπρος κατοικήθηκε στα χρόνια της Νεολιθικής εποχής και οι περισσότεροι οικισμοί της ήταν διάσπαρτοι κατά μήκος των ακτών. Ο εξελληνισμός (αρχαίος ελληνικός αποικισμός) ξεκίνησε περίπου το 1400 π.Χ. με την άφιξη των πρώτων Μυκηναίων εμπόρων. Αργότερα (περίπου το 1050 π.Χ.) το νησί κατέστη ως ελληνικό.

Αυτοκρατορίες έρχονται και φεύγουν

Η Κύπρος, μετά το 750 π.Χ., βίωσε διαδοχικές κατακτήσεις αφού αυτοκρατορίες έρχονταν και έφευγαν από το νησί πολύ συχνά, ξεκινώντας από τους Ασσύριους, τους Αιγύπτιους και τους Πέρσες στους άρεσε τόσο πολύ το νησί που φρόντισαν όλοι να περάσουν από αυτό αρκετές φορές. Όλα αυτά συνέβησαν μέχρι που ο Μέγας Αλέξανδρος το 333 π.Χ. ανέλαβε δράση και το νησί παρέμεινε τότε στη ελληνιστική αυτοκρατορία για 58 χρόνια.

Η Ρωμαϊκή Περίοδος

Η Κύπρος έγινε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 58 π.Χ. και ήταν επίσης η πρώτη χώρα που κυβερνάται από έναν Χριστιανό μετά και την επίσκεψη του Αγίου Παύλου στο νησί. Η Κύπρος παρέμενε υπό τους Ρωμαίους μέχρι το 330 μ.Χ. όταν η αυτοκρατορία άρχισε να παρακμάζει και η περίοδος του Βυζαντίου ξεκινούσε. Μαζί με την οικοδόμηση πολλών εκκλησιών, οι Βυζαντινοί βγήκαν μακριά από την πρωτεύουσά τους την Κωνσταντινούπολης και παρέμειναν στο νησί μέχρι το 1191 όταν εμφανίστηκε ο Άγγλος Βασιλιάς, Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος.

Η συνέχεια και οι πράξεις

Η περίοδος μετά τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο υπήρξε ταραχώδης μετά από την συμφωνίας πώλησης του νησιού στον Ιππότη Templar, ο οποίος στη συνέχεια πούλησε την Κύπρο στον Guy, Guy de Lusignan. Η περίοδος αυτή λειτούργησε για λίγο και η Κύπρος καθιέρωσε ένα φεουδαρχικό σύστημα ενώ ο Καθολικισμός έγινε επίσημη θρησκεία της Κύπρου.

Ενετοί και Οθωμανοί

Αν πιστεύατε ότι το μόνο που έκαναν οι Ενετοί και οι Οθωμανοί ήταν να φτιάχνουν κουρτίνες και κουβέρτες, θα ήσασταν εκτός θέματος γιατί και οι δύο εισέβαλαν στην Κύπρο. Οι Βενετοί ήρθαν πρώτοι το 1489 και ήταν υπεύθυνοι για την οικοδόμηση των οχυρωμένων και των τειχών της Λευκωσίας και της Αμμοχώστου που εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Παρέμειναν στην Κύπρο μέχρι το 1571 όταν οι Οθωμανοί ανέλαβαν την κυριαρχία του νησιού. Απαγόρευσαν τον Καθολικισμό και επέβαλαν το Ισλάμ, ενώ επέτρεψαν στους Κύπριους να ασκούν την Ελληνική Ορθόδοξη πίστη τους.

Οι πρώτοι Βρετανοί στην Κύπρο

Οι Βρετανοί ήρθαν για πρώτη φορά στην Κύπρο το 1878. Ωστόσο, δεν ήρθαν για διακοπές. Αντ ‘αυτού, ήρθαν για να διεκδικήσουν το νησί από τους Οθωμανούς (Τούρκους) με τη «Σύμβαση της Κύπρου» που σήμαινε ότι παρέμενε κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Βρετανοί επέβαλαν την αποικιακή κυριαρχία τους το 1914 όταν οι Τούρκοι αποφάσισαν να συνταχθούν με τους Γερμανούς εναντίον των συμμάχων κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέχρι το 1923, η Τουρκία παραιτήθηκε από όλα τα δικαιώματα της στην Κύπρο και έγινε το 1925 μέρος της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Μέχρι το 1955, οι Κύπριοι άρχισαν να μην αντέχουν όλη αυτή την κατάσταση και αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουν τον έλεγχο του νησιού. Αυτό οδήγησε σε έναν ένοπλο αγώνα που διήρκεσε πέντε χρόνια έως το 1960 όταν η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της.

Η ελληνική χούντα και η τουρκική εισβολή

Μετά από συμφωνία να κυβερνήσουν το νησί μαζί με τους Ελληνοκύπριους ως αναλογικά εκπροσωπούμενη μειονότητα, οι Τουρκοκύπριοι αποχώρησαν από την κυβέρνηση το 1963 και η Τουρκία απείλησε να εισβάλει στην Κύπρο. Έντεκα χρόνια αργότερα, το 1974, μετά από ένα πραξικόπημα, η απειλή των Τούρκων πραγματοποιήθηκε και το νησί παραμένει από τότε μοιρασμένο στα δυο. Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο κοινοτήτων ελέγχεται μέχρι σήμερα από στρατεύματα του ΟΗΕ, ενώ οι συνομιλίες με στόχο την επανένωση της Κύπρου συνεχίζονται.

Δεν χρειάζεται να αφήσετε το όνειρό σας διακοπές στην Κύπρο να χαθεί επειδή η κράτηση σας με το Villas2Let δεν ήταν ποτέ πιο εύκολη.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ